Susnet

2007-09-15

Fettbrist?

På SX Trailen sitter så kallade fullkomplementskullager. Det finns alltså ingen kulhållare utan man har tryckt in nån extra kula istället vilket hävdas ge lager som tål större sidobelastningar. Nackdelen är att det finns mindre plats för skit om (när!) det kommer in i lagret som då går trögt eller blockeras helt. Till råga på allt var originallagren i pincip tomma på fett. Fett som blockerar vatten och skit från att komma in. Samma visa när jag kollade lagren på S-Works Enduron när den var ny, nästan fettfria lager. Råder fettbrist eller vad?
Så när lagren på SX Trailen nu börjar vara på upphällningen efter två års mishandel och två omfettningar fanns tre val för nya: kullager.se, Enduro samt Mtb-bearings. Kullager.se föll bort direkt på grund av dåligt prisläge, Enduro verkar bra men saluför fullkomplementslager vilket jag inte ville ha, de var även dyra. Återstod gjorde mtb-bearings som var billigast och säljer vanliga lager med kulhållare. En beställning gjordes och lagren dök upp i brevlådan en knapp vecka senare. Under 500:- inklusive frakt för kompletta lagersatser till båda hojarna, inte illa. Då jag är en misstänksam jävel öppnade jag samtliga lager för att inspektera fettmängd och kvalitet. Föga förvånande var även dessa lager nästan fettbefriade. Vad är problemet kära lagertillverkare? Nåväl, lite "CRC Super Adhesive Grease" (jag skojar inte!) senare hade jag mig 22 feta, lyckliga lager. Det är vid såna här tillfällen man överväger singlepivot-hojar...
Jag har inte kommit mig för att byta lager på någon av hojarna ännu, på S-Worksen behövs det inte ens utan den satsen köpte jag bara för att ha när det väl blir dags. Jag återkommer med eventuell kritik när jag bytt och kört dem ett tag.

1 kommentar:

  1. Kullager ska ju gå lätt och snurra runt-runt-runt, då vill man inte ha dem helt fettpackade. På en cykel är det en annan femma, där kan man packa rejält. Det är förbannat skönt med glidlager och fettnipplar på Törnern, dit med fettsprutan ett par gånger per år bara. Har inte gjort annat på de tre år jag haft den, nu lär jag ju inte få veta hur länge de klarar sig med den miniala serviceinsatsen.

    Lager har aldrig utrymme för smuts, det spelar ingen roll om du har mellanrum mellan kulorna eller ej. Fördelen med att inte ha "kulhållare" i lagren är att kulornas placering är något mer slumpartad vilket i teorin ger mindre slitage, när kulorna alltid är på samma avstånd kan det bli gropar i lagerbanorna. Fast det är verkligen analakademi. :)

    SvaraRadera