Susnet

2008-09-04

Knuffdownhill i Svensbyn

I dag tog jag ledigt från lunch och stack iväg till Svensbyn och gjorde något jag velat göra länge: knuffdownhilla Eliasleden ner från Högberget mot Kocksjön/Mjösjön. Det blev även riktig premiär med Gloryn. Visst, jag har knuffdownhillat med den några gånger nära hemma och smakat på potentialen men nu blev det mer på riktigt.

Det börjar beskedligt.
Sträckan bjuder på en fin utförsåkningsgryta kokad på ingredienserna stig, rötter, fyrhjulingsspår, stenar och hällar, allt kryddat med en rejäl nypa gradient. Framförallt bjuds det tillräckligt många höjdmeter för att ge någorlunda långa åk. Jag har kört den några gånger tidigare som en del av längre stigturer och då haft S-Works Enduron vilken i och för sig inte gör bort sig i den omgivningen men jag får defintivt hålla igen på farten och välja spår noga.

Men det blir strax stökigare.
Klämpunka någon?
Stenigt fyrhjulingsspår ersätts av rotig stig och hällar.
Upp upp upp...
Insättningen på höjdmeterkontot tar ungefär 25 minuter av rätt hårt arbete men man slipper i alla fall bära cykeln. Utsikten på toppen över Svensbyns lantbruk och Svensbyfjärden i fjärran går inte av för hackor.

Hyfsad utsikt. Gloryn poserar ogenerat.
Att ta ut höjdmetrar är, som vanligt, betydligt roligare än att sätta in. Ett åk tar strax under fyra minuter vilket jag tycker är riktigt hyggligt. På mitten finns ett platt parti man får trampa ordentligt på men i övrigt är det bara att släppa bromsarna och låta gravitationen sköta fartökningen. Efter några åk med tillhörande vandring upp var energin slut och adrenalinsuget stillat så jag vände hemåt. Gloryn skötte sig utmärkt men mer om det i ett annat inlägg.

Så här glad blir man efter ett åk knuffdownhill.


4 kommentarer:

 1. Micke, Du ser fånigt nöjd ut på sista bilden! Bara så att Du vet.

  Knuffdownhillbacken såg ut att kunna bjuda på riktig njutning.

  Jag var i Norge för två veckor sedan och cyklade på fjället. Där är det också insättning och uttag av höjdmeter som gäller. Jag upptäckte att nedförsåkning är jäkligt kul och kom på mig själv flera gånger med att undra hur länge till jag kunde fortsätta utan att bromsa. Jag tror nog att en AM-hoj skulle göra sig fint i min vagnspark.....

  SvaraRadera
 2. Jag vet Jocke. Jag var fånigt nöjd/glad/trött/adrenalinhög så bilden är rättvisande!
  Och det är klart du behöver en AM-hoj :-)
  På tal om fjället, snart sticker jag till Tärnaby/Hemavan för lite höstfjällcykling :-D

  SvaraRadera
 3. Stiligt!

  Vi har några potentiella knuffcykelberg kring Ludvika med iaf. 200 höjdmeter, tyvärr inget bra inom trampavstånd (iaf. inte trampavstånd med Gloryn, den är inte skoj på platten!).

  SvaraRadera
 4. Det här är dessvärre inte heller på trampavstånd med Gloryn. Förbannade plattland... Fast jag tycker den går hyfsat att trampa (med tanke på vikten och däcken), har kört några omväger till/från jobbet med den :-)

  SvaraRadera