Susnet

2009-08-02

Vajerdragning på Gloryn

Ända sen jag skaffade Gloryn har jag haft problem med spökväxlingar när fjädringen komprimeras ordentligt. Trots nytt tillräckligt långt heldraget vajerhölje. Trots att jag demonterat dämparen och noggrant kollat att bakväxeln inte flyttar sig när svingen rör sig genom hela fjädringsvägen. Inte heller Giants originallösning med delat hölje på baksvingen funkar. Det trodde jag i och för sig inte att det skulle göra heller men i ren frustration provade jag det också.
I Ö-vik snackade jag med Micke och Patrik som också skaffat Glorys och haft samma problem, framför allt med SRAM-växel som jag också kör. Varför det drabbar SRAM mer än Shimano begriper ingen. Men de hade i alla fall kommit på en alternativ dragning som jag inte tänkt på. Normal dragning är från diagonalröret och över dämparlänken och vidare på ovansidan av svingen vilket skapar ett liggande "S" som rör sig väldigt mycket med dämparlänkens rörrelse. I stället hade de fortsatt längs diagonalröret ner bakom kedjestyraren och vidare på ovansidan av kedjestaget. Smart då det är en mycket rakare dragning som inte rör sig lika mycket.

Originaldragningen går precis som bromsslangen över dämparlänken.

Men nu går det i stället rakt ner och bakom kedjestyraren.

Ovansidan kedjestaget.

Efter en rejäl dos teståka kan jag konstatera att det funkar. Växeln påverkas inte alls av fjädringen, precis som det ska vara. Jag begriper inte riktigt varför originaldragningen fast med heldraget hölje inte funkar men det måste ha att göra med att "S:et" rör sig för mycket och/eller för fort. Hur det nu än är med det, tack för tipset Micke och Patrik!

1 kommentar:

  1. Inga som helst problem med originaldragningen på min Glory, har iofs. en Shimanoväxel. Den borde i teorin vara mer känslig då det är mindre vajerrörelse per mm växelrörelse jämfört med SRAM. Skumt.

    Kommer dra längs med vevpartiet om jag drar om det, väldigt få tillverkare som tänker igenom det där tycker jag.

    SvaraRadera