Susnet

2010-08-02

Upp och ner

Ibland behövs det en knuff för att det ska hända nåt. Jag har funderat och velat kring att skaffa en justerbar sadelstolpe (med remote förstås), säkert två år. Skälen som talat emot har varit flera: halvdan driftsäkerhet, högt pris, glapp, hög vikt, ingen version med I-Beam-infästning mm.
Knuffen över kanten kom i Chatel. Alla Trekhojarna var utrustade med Crankbrothers Joplin med remote på styret. Jag använde det verkligen hela tiden och för mig var det en sån där grej som man inte fattar hur man klarat sig utan när man väl testat ordentligt. Kort och gott: efter Chatel var jag fast.
Så jakten på lämplig stolpe började. Alla modeller har sina tillkortakommanden och till exempel Joplin var aldrig aktuell trots att de nu kommit ner lite i pris. Framför allt är Joplin inte låst i sänkt läge utan kan dras upp när man minst vill det, t.ex. om shortsen hakar fast lite i sadeln. De exemplar jag testat glappar även rätt ordentligt radiellt redan som ny.

Jamen vad blev det då? Jo, en KS i950R från bike-discount.de. 125 mm justermån och smutt remote för styret. Jag fick förstås också bita i det sura äpplet och skaffa en sadel med traditionell infästning (jag har länge kört I-Beam på alla hojar). Turligt nog finns min favorit SDG Formula FX även som FXR med titanrör. FXR Ti väger till och med samma lika som FX, 230 gr. KS-stolpen däremot väger ordentligt: 600 gr inklusive komplett remote. Det är i runda slängar 400 gr mer än I-Beam-stolpen den ersatte men funktionen är värd vartenda gram.Monterad på Nerven, komplett med neoprenstrumpa för att hålla skiten borta.Smutt vajerföring genom sadelstolpsklämman.Remotens klämma kan ersätta ena låsringen till ODI-hantag men jag tyckte spaken hamnade för nära.Eftersom ramen saknar fästpunkter för vajern fick det bli monteringsplattor för buntband under överröret.

Hittills är jag nöjd med KS:en. Den har tillräcklig justermån, lättmanövrerad smidig remote, steglöst justerbar, låser verkligen på vald höjd och är i det närmaste glappfri. Den är inte perfekt då jag skulle önskat steglös justering av sadelvinkeln (eller ännu hellre en I-Beam-version) och förstås lägre vikt. Jag använder den säkert 10 ggr/tur och det är sååå trevligt att kunna flowa vidare utan att behöva stanna för att sänka/höja sadeln.

4 kommentarer:

 1. Hmmmm, får nog bli en som till nästa år, avvaktar hur det går med din stolpe... :)

  Snygg remote! Törs man fråga vad skapelsen kostade?

  SvaraRadera
 2. Ja det hade ju varit relevant information kan man tycka :-)
  209€ inkl remote på bike-discount.de

  SvaraRadera
 3. Tack! Ouch! Men det verkar ju helt klart vara värt det!

  SvaraRadera
 4. Välkommen! :)

  Klart snyggare reglage än min, men jag vet inte om jag skulle vilja ha steglöst?

  SvaraRadera