Susnet

2007-01-09

Fram för vardagsmotion!

Jag har en person i min bekantskapskrets som kör bil till jobbet varenda dag. Detta är inget märkligt i sig, massor av människor gör det. För många i staden där jag bor saknas faktiskt realistiska alternativ. Det som är anmärkningsvärt är att människan har två kilometer mellan arbetsplats och bostad och är fullt frisk. Denne kör dessutom hem på lunchen. Varje dag. Det summerar till ungefär åtta kilometer fullständigt onödig bilkörning per dag. I motsats till någon halvtimmes hälsosam cykling. Ja, det är klart, personen skulle kunna gå också men det här är inte "Micke gillar gång", ok?
Jag blev alldeles matt när karln, för det är en man, säger att han ska börja träna på gym. Jo, han har ju börjat bli lite tjock tycker han. Fast det är nog snarare frun som talat om för honom att han tycker det, men i alla fall. Så nu har han köpt ett medlemskap på gym för pengar motsvarande en shysst framgaffel. Sedan har han tänkt sig spendera några timmar i veckan svettandes inomhus bland dödsfällor maskerade som träningsredskap. Allt i stället för att frakta sig för egen kraft de där kilometrarna som behövs per dag. Jag ger mig fan på att han kommer ta bilen de två kilometrarna till gymmet...
Nu är jag ingen rabiat bilhatare och jag skriver inte det här "von oben" heller. Jag kör bil när det är motiverat, t.ex. vid storhandling och längre sträckor. Det jag vill peka på är att cykel är suveränt för kortare persontransporter sett ur både hälso- och miljöperspektiv. Och visst skulle våra städer vara trevligare om de var fulla av cyklar i ställer för bilar?

1 kommentar:

  1. Två kilometer motsvarar 10 minuters långsam cykling.. Med bil tar samma sträcka 2-5 minuter. Det finns inga människor som är så stressade att den tidsvinsten är värd det. Folk är inte bara lata, dom är irrationella också.

    SvaraRadera