Susnet

2007-02-21

Markus F funderar kring bilar

Markus är den skarpsinnige mannen bakom Babylonbybike. Nyligen funderade han kring bilar. Läs och begrunda.
Som ofta när jag läst nåt Markus skrivit började jag fundera. I princip har han helt rätt, oljedrivna bilar är utdöende. De måste dö ut. Men jämförelsen Markus gör mellan bilen och cykeln hade för en liknande dag i en mindre tätbefolkad stad tyvärr utfallit till bilens fördel. I alla fall om minimering av tidsåtgången är det väsentliga kriteriet. I mindre tätbefolkade orter är avstånden paradoxalt nog längre, kollektivtrafiken gles eller obefintlig och bilköer är nåt man sett på film. Men jag instämmer i hans framtidsbedömning: bilar drivna av olja kommer att bli lyxvaror. Transportbehovet kommer dock att kvarstå så något måste hända för att mindre orter ska fungera. Alternativa drivmedel och/eller utökad kollektivtrafik är vad som måste till. Annars får vi kliva tillbaka ordentligt i tiden och vänja oss vid att transporter tar tid och ork. Vilket i och för sig kanske inte är så dåligt.

2 kommentarer:

  1. Lösningen är ju just tätorter. Småstäder alltså.Det finns ju faktiskt ingen vettig anledning till att mindre orter (till innevånarantal) ska behöva ta jättestor plats areamässigt. En småstad i europa tar upp betydligt mindra plats än en svensk ort med samma innevånarantal, och har ett rikare socialt och kommersiellt liv och ett levande lantbruk inpå knuten. Varför ser det inte ut så i Sverige? Vi har planerat våra kommuner efter förutsättningen att bensinen räcker i evighet och att bilar är jättebilliga. Nu är den tiden över, och det är dags att börja planera om. När bilen blir dyr blir det intressant att bygga flervåningshus med butiker i bottenvåningen på centrala lägen, och är transporter dyra så blir närproducerade livsmedel och lågintensivt lantbruk lönsamt på ett helt annat sätt. Billiga transporter är förutsättningen för Lidls köplador som är fulla med tysk fulmjölk och dansk industrikyckling. OK, vi kanske får ställa in oss på att jobba lite längre varje dag eller att ett kundbesök tar längre tid. Men vad är det vägt emot att kunna gå hem och äta lunch eller att barnen kan vinka till föräldrarnas jobb på hemväg från skolan? Visst, våra storstäder är dumma, men det är tyvärr ännu värre med det som kunde vara våra småstäder och byar.

    SvaraRadera
  2. Cykeln är världen bästa uppfinning. Och vi skulle inte ens behöva fundera på brist på olja om folk cyklade där de KUNDE cykla istället för att åka bil.

    Danska ölcyklar till transporten av mat hem, cykel med vagn när man transporterar barn.. christianiacyklar när man rehabar narkomaner (sett en sån nångång??)

    SvaraRadera