Susnet

2007-03-11

Det gäller att börja i tid

Ett stycke pyttemountainbike är beställd. 12"-hjul och 9"-ram, det blir inte mindre än så. Det är faktiskt så litet att jag inte riktigt kan se den framför mig. Tanken är att Lo ska få prova tvåhjuling redan vid två års ålder. Det blir till och med en tvåårspresent. Jag vet, det är jättetidigt. Men jag har en plan! Meningen är att jag ska riva bort pedaler och vevarmar och han ska få ha den som tvåhjulig sparkcykel i sommar. Cykeln är så liten och sadeln sitter så lågt att han når ned med fötterna. På så vis kan han lära sig balansen utan att krångla till det med att trampa. Om det går bra smäller jag på pedaler/vevarmar till nästa sommar och det blir då ett ganska litet steg till att cykla. Går det inte bra eller om han inte tycker det är roligt så ställer vi undan den och tar fram den för nya glada försök nästa sommar. Jag tror faktiskt det kommer funka redan i år. Han är tillräckligt nyfiken, envis och fysisk för det. Men har jag fel så är som sagt inte värre än att ställa undan microhojen och vänta.

Det sitter i alla fall två handbromsar så Lo får lära sig bromsa "rätt" från början. Dessvärre är de fälgbromsar men det finns visst inte skivor på dvärgcyklar. Vanliga 160mm-skivor utgör hälften av hjuldiametern när man tänker på det... Sen undrar jag hur en cykel avsedd för så små barn kan behöva väga åtta kilo?!? Det är som om jag skulle dra omkring på en 50-kiloshoj! Men det är väl återvunna tvättmaskiner och hästskor i ramrören som i och för sig knappast är rör utan snarare solida.

3 kommentarer:

 1. Just vikten på barncyklar har jag mycket svårt att begripa. Varför? Nersmälta avloppsgaller måste inte väga hur mycket som helst, och ser man till materialåtgång så är det så lite rör som går åt att priskillnaden borde bli marginell om man använde något lättare HiTen-rör. Do HiTenrör som används i en Skeppshult är inte alls lika tunga.

  SvaraRadera
 2. Smart idé att plocka av vevarna och använda den som sparkcykel.
  Det ska jag försöka komma ihåg om jag skaffar en knodd till.

  Hälsningar Jocke

  SvaraRadera
 3. Rikigt skönt inlägg det här.
  Skivbromsar kanske man skulle ta fram till dvärghojar med, det finns ju fakstiskt väldigt små männsikor här i världen.
  Viktresonomanget gjorde mig mörkrädd med det stämmer. trampar själv runt på en kronan när jag inte tränar, men det måste fan väga runt 20 pannor.... haha

  Mvh
  Stenstöm /Happymtb

  SvaraRadera