Susnet

2007-07-16

66 RC2X Light?

Jag har märkt att jag aldrig får ut fullt slag ur min 66RC2X. Och jag menar aldrig, inte ens de sämsta framtunga plattlandningarna lyckas klämma ur de sista 15 millimetrarna. Jag har alltså i praktiken en 170-millimeters 66:a med 155mm slag...vilket verkar dumt. Jag kör ingen kompressionsdämpning, ingen luft-förspänning och ingen end-stroke-compression (X:et i RC2X) samt 5wt olja. Så i dag har jag plockat ur fjädern ur högerbenet vilket gör tre saker; minskar fjäderkraften, lämnar mer utrymme för oljan samt lättar bojsänket en liten pyttesmula. Med lagom lufttryck i höger kammare som kompensation för den frånvarande fjädern känns gaffeln riktigt bra och använder slaglängden bättre men blir även aningen mer progressiv mot slutet tack vare luften. Mer utvärdering krävs innan jag kan säga om det är bättre än en fullfjädrad 66:a eller inte.

4 kommentarer:

 1. Att kompensera fjädern i ena gaffelbenet med luft i det andra! Det vill till att man vet vad man gör... Fan, jag vågar ju knappt byta en skruv på hojen mot en ny identisk likadan....

  SvaraRadera
 2. Den modden har jag också provat på min Drop of. Den blir väldigt mycket mjukare, men jag fick fortfarande inte ut mycket mer slaglängd. gensomslagsskyddet blir ju kraftigare iom att man pumpar in mer luft. Jag stoppade in fjädern igen för ett tag sedan för jag tyckte den blev lite väl spännande i kurvorna.

  Det man skall göra för att få ut mer slaglängd är att fintrimma oljenivåerna. Ta bort ett par mm ur varje ben så får du ut en centimeter till. Om du får ut full slaglängd men gaffeln börjar klonka i hoppen så skruvar du upp returen lite bara. Det är lite pill... =)

  SvaraRadera
 3. Marzocchi är verkligen för folk som gillar att skruva. Jag ser just nu ingen nackdel med att köra luft/en fjäder mot att köra två fjädrar men jag får se om jag även ska sänka oljenivån lite. Det är inte omöjligt att även jag till slut står där med båda fjädrarna igen :-)

  SvaraRadera
 4. Gjorde den där modden på min Z1:a (2005) nyligen och stortrivs med gaffeln nu! Rätt sag, full slaglängd, plush och go..

  SvaraRadera