Susnet

2008-02-22

Nya vevar

Nu är Howitzer-eländet borta från P.2an. Läste lite på mtbr och jag är inte den enda som är "milt kritisk" till Truvativ Ruktion. Problem med vevarmar som lossar och lever rövare förefaller inte vara helt ovanliga... Ersättare blev precis som tänkt Shimano Hone M601 med stålaxel och stålgängor för pedalerna. Som brukligt började jag med att öppna och inspektera lagren innan montering men det var faktiskt ingen fettbrist. Det går framåt! Monteringen var som sig bör helt odramatisk och efter dagens lunchcykling i solen kan jag konstatera att P.2an nu är knarrfri och smooth. Som grädde på moset är Honevevar/lager nästan tre hekto lättare än Ruktion/XR kombot, 928 vs 1215 gram. P.2an myser i solen vid Piteälven.

5 kommentarer:

 1. Köpte också Hone till min Surlu 1x1, fast med tre drev. De andra två i reserv för andra cyklar. Kanoners!

  SvaraRadera
 2. Man kanske skulle ta och kolla upp fetthalten i de nya XT-naven innan allt skall på cykeln.
  Man är ju lite för feg för att ta isär saker som innehåller lager men hur svårt kan det va? Får jag inte ihop det får jag väl gå med svansen mellan benen till Phil.
  Har Shimano lösa kulor i sina vevlager med alltså?

  SvaraRadera
 3. Johan: Inga lösa kulor, vanliga kullager. TnTs guide är fin.

  SvaraRadera
 4. Tack, tack. Funkar det att få tillbaka packningen på nya lager? Annars finns ju risken att man sabbar den och det vore ju inte så bra. Jag har köpt Enduro Seals-lager till ett av mina Hollowtech II-parti(er?) men inte monterat dem än, inte helt övertygad över Shimanos lager alltså. Men slutkörda lager är långt mycket bättre än tappade vevar!

  SvaraRadera
 5. Det här blir ju rena chatten :-)
  Ja, det funkar fint att få tillbaka tätningarna även på nya lager. Jag kör för övrigt fortfarande på originallagren till mitt äldsta XT HTII-parti från -05...

  SvaraRadera