Susnet

2008-09-15

Hemavan, lördag

Vi hade planerat en episk fjälltur från Norrliften i Hemavan, längs Kungsleden till Viterskalsstugan, vidare genom Syterskalet och tillbaka till Hemavan. En nätt tur i högfjällsmiljö på ca 40 kilometer och dryga 700 höjdmeter uppöver sammanlagt. Meeen, vi sov för länge och var för sega på morgonen med att fixa cyklar med mera så vi reviderade planen till att hoja till Viterskalsstugan och tillbaka. När vi väl kom till Norrliften får vi en trevlig överraskning, liften går! Vi hade tänkt gå upp då liften enligt websiten slutade gå 30/8 men reviderar nu planen igen och köper dagskort.
Därefter smakar vi oss igenom de uppmärkta/grävda spåren Genvägen (blå) och Snobben (röd) för att därefter gå från liftens toppstation en bit längs Kungsleden och köra Syterbäcken igen.
Den stigen är av yppersta världsklass! Vi hann köra den tre gånger till under dagen och jag fnittrade högt för mig själv varenda gång. Det finns några tekniska partier men större delen behöver man knappt trampa eller bromsa, bara pumpa och svänga. Miljön går inte av för hackor heller. Från början uppe på kalfjället dyker stigen ner i björkskogen och följer Syterbäcksravinen. Vegetationen blir hela tiden tätare och gräsigare och stigen avslutas med fullfartsrejs på bredare stig och en snutt grusväg sista biten ner mot E12. Det är nästan smärtsamt vackert, särskilt med höstfärger i träden. Defintivt en av de absolut vackraste och roligaste stigar jag kört, så bra är den.
Som avslutning på dagen kör vi Bitch fel väg, fast egentligen rätt väg - nerför. Det är Kungsleden ner mot Fjällbotaniska trädgården och Fjällparken. Bitvis en del trampande men stenarna, rötterna och spångarna gör det riktigt skoj. Från Fjällparken skråar vi lite över skidområdet för att komma ner vid Statoil och sedan trampa cykelbanan bort till parkeringen vid Norrliften.
Dagen avslutades med bubbelpool och ångbastu på badhuset, mumma för trötta kroppar.

3 kommentarer:

 1. Gudars vad trevligt det ser ut.
  Och vilket väder...:)

  SvaraRadera
 2. Vi hade verkligen fantastiskt väder. Och när vi åkte på söndag blev det mulet...

  SvaraRadera
 3. Ojsan. Fjällcykling klev precis upp ett par hack på "att göra"-listan.

  SvaraRadera