Susnet

2008-11-21

Uppföljning Nuke Proof Generator

Nu har mitt bakhjul byggt på Nuke Proof Generator och Mavic XM719 gått ganska precis sju månader så jag tänkte att det är dags för en uppföljning. Det sitter på min S-Works Enduro så det har mestadels gått den vanliga stigcyklingen jag gillar - stökigt och så fort tygen håller nedför och kanske inte fullt så fort uppför. I ur och skur, solskens-cyklist är jag inte. Lite liftassisterat med hårdare tag har det också fått utstå i Hemavan/Tärnaby.
Jag har inte servat navet sen jag fick hem hjulet, bara öppnat och kollat läget, men när jag plockade isär det i dag såg det fortfarande nästan ut som nytt inuti. Blandningen av fett och RockShox RedRum som jag stoppade i frihjulet är mörkare än för sju månader sen men inte märkvärdigt skitig. På den här punkten är Nuke Proof mycket bättre tätat än Hope Pro II vars frihjulsmekanism behöver service betydligt oftare på grund av att skit kommer in. Klackarna och deras fjädrar i navkroppen ser ut som nya och detsamma gäller bodyns taggar. Frihjulet var faktiskt så ok att jag bara skruvade ihop det igen :-) Kring axelns lager syns det inte överhuvudtaget att navet varit ute bland vatten och lera.
Navaxeln i aluminium är fortfarande rak och saknar synliga antydningar till slitage trots att jag väger drygt 80 kg och mest gillar fart, stök och hopp.
För sjuhundra spänn (som jag betalade, priset har stigit sen dess och ligger i dag på 850 kr) och 305 gram kan jag inte annat än tycka att det är ett tokfynd.

4 kommentarer:

 1. Bra jobbat, när jag blir stor ska jag skruva isär mina nav i förebyggande syfte.
  Jag servade mina STX-nav på Treken(första gången sen -94) nu i höst.
  Nu rullar dom nog ett par år till.

  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Trevligt! Skönt med prylar som håller annat än på papperet.

  SvaraRadera
 3. Ville bara tacka dig så mycket för din rewiew med avsende på Nuke Proof Generator Naven på din blogg. Lät chain reaction bygga upp ett bakhjul med navet och en Mavic En 521 fälg för ett år sedan. Jag bor i skåne så jag cycklade hela vintern i geggan och är supernöjd med hjulet. Det är fortfarande som nytt

  Hälsningar från TEAM TRAMADOL

  SvaraRadera
 4. Jan: Jag står just i begrepp att bygga ett till bakhjul och valet faller igen på Nuke Proof Generator. Varför betala mer för Hope Pro 2 (som väl får anses vara norm) när Nuke har fler POE, är bättre tätat och håller alldeles utomordentligt.

  Team Tramadol förresten...själv tillhör jag just nu Diklofenak/Dexofen-stallet ;-)

  SvaraRadera